Mus czekoladowy z awokado

Od zawsze uwielbiałam czekoladę. Niestety od kiedy jestem na diecie bezmlecznej brakuje mi moich słodkich grzeszków. Ale właśnie dzięki diecie znalazłam fantastyczne (i zarazem zdrowe!) alternatywy dla sklepowych słodyczy. Jednym z takich deserów jest mus czekoladowy zainspirowany przepisem Jadłonomii. I choć mus ten to praktycznie samo awokado, to jego smak nie jest dominujący. Mój syn, który niestety znielubił jakiś czas temu awokado, zajada się tym musem. By przygotować taki deser będziemy potrzebować naprawdę dojrzałego awokado. Jeśli kupicie zbyt twarde, wystarczy dać mu w domu kilka dni, by dojrzało.

Mus czekoladowy z awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka owsianego
  • 1,5 łyżki miodu
  • szczypta soli

Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Dodajemy do niego 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka owsianego, 1,5 łyżki miodu i szczyptę soli. Całość blendujemy na gładką masę. Gotowe!

Taki mus można jeść od razu po przygotowaniu lub schłodzić go w lodówce przed podaniem.

 

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. magducha88 pisze:

    uwielbiam ten mus 😉

    Polubienie

Dodaj komentarz