Hummus to klasyczna pasta przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej i czosnku. Świetnie będzie się nadawała do pieczywa lub pieczonej tortilli. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Nasza wersja bazuje na gotowej ciecierzycy z puszki (będziecie mieli pewność, że będzie idealnie miękka).

Sprawdzi się idealnie jako przystawka na przyjęcie albo spotkanie w gronie znajomych.

Poniżej znajdziecie listę składników i dokładny przepis.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kuminu (jeśli lubicie)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny (jeśli lubicie)

Hummus – przepis

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, a następnie dodajemy do blendera. Dodajemy tam pozostałe składniki i blendujemy wszystko do uzyskania jednolitej pasty.

Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce nawet do tygodnia czasu.

 

Jeśli wcześniej nie mieliście okazji spróbować jak smakuje hummus, to jest to idealny czas.

Smacznego!