Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami)

Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów.

Pierogi wigilijne z kapustą i pieczarkami (dla dzieci)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • mąka do posypywania stolnicy

Jako farsz do pierogów dla dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami. Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn.

Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce), 2 łyżkami oleju oraz solą i wyrabiamy ciasto. Dodatek oleju sprawi, że ciasto będzie elastyczniejsze i łatwiejsze do wałkowania. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą.

Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już zamarzną możemy przełożyć je do pojemnika.

Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy!
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci)
Kruche mini rogaliki makowe
Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą)
Biszkoptowa zebra
Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci)