W niektórych domach na Wigilię podaje się zupę grzybową. W innych króluje barszcz czerwony. U mnie w domu zawsze do wyboru były obydwie opcje. Kontynuuję tę tradycję, bo w zupie grzybowej jestem zakochana po uszy. Zwykle jem ją tylko raz w roku, ale dla tego smaku warto poczekać do świąt. Przepis na zupę grzybową przechodzi u nas w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie przyrządzało się ją ze śmietaną. W mojej wersji zupa zabielana jest mleczkiem kokosowym. Nie obawiajcie się tego połączenia. Mleczko kokosowe doskonale podkreśla smak zupy grzybowej i nadaje jej niezwykle kremową konsystencję.
Karmiąc piersią możecie bez obaw i wyrzutów sumienia delektować się taką zupą. Zarówno zupa grzybowa jak i wigilijna kapusta z grzybami nie zaszkodzą waszym maluszkom. Dzieci na skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać do ukończenia 12. roku życia.
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- kawałek pora (około 15 cm)
- garść suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków)
- 8 łyżek mleka kokosowego
- sól
- pieprz
- makaron (np. łazanki)
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej godzinę.
Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmujemy warzywa i odkładamy na bok (można z nich przygotować na przykład sałatkę warzywną).
Do gorącego wywaru warzywnego wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Do zupy można też dodać wodę po moczeniu grzybów do wigilijnej kapusty. Będzie wtedy jeszcze bardziej esencjonalna.
Wywar z grzybami gotujemy około godziny, aż nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania do kubka wlewamy chochlę zupy, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę studzimy razem z grzybami. Przed podaniem można je wyłowić.
Zupa grzybowa doskonale smakuje z makaronem.
Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy!
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci)
Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą)
Biszkoptowa zebra
Kruche mini rogaliki makowe
11 komentarzy Dodaj własny