Syrop piernikowy.
Aromat piernikowych przypraw jest niewątpliwie jednym z mocniejszych kulinarnych skojarzeń z Bożym Narodzeniem. Syrop jest zaś jego doskonałym nośnikiem. Łyżeczką tego eliksiru można nadać świątecznego charakteru herbacie, kawie lub gorącej czekoladzie. Można dodać go do grzanego wina, piwa albo cydru. A może lepiej bezalkoholowo - do gorącego soku jabłkowego? Można polać nim lody, bitą śmietanę lub inne desery. Można nawet użyć jako glazury do pieczonego mięsa. Dlaczego nie? A najlepszym pomysłem będzie podzielenie się nim z innymi i przeznaczenie na kulinarne świąteczne upominki. Trzeba tylko zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednio dużą ilość buteleczek! :)
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki pokrojonego imbiru
- 15 goździków
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 laski cynamonu (pokruszone)
- 2 szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Pierwszych pięć składników syropu umieścić w muślinowym woreczku lub dużym sitku od zaparzacza.
- Pozostałe składniki umieścić w garnku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i miodu.
- Włożyć do garnka przyprawy i gotować na małym ogniu 45 minut.
- Przelać (można przez sitko) do wyparzonej butelki o pojemności 1 litra, lub kilku mniejszych.
Robiłam - jest cudowny!
OdpowiedzUsuńPoranna kawa zmienia się w prawdziwie świąteczne doznanie :)
Zgadzam się! Można też wprowadzać w nim swoje małe innowacje - np. dodać trochę skórki pomarańczowej lub cytrynowej.
Usuń