Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Rogal z masą makową

Kochani ! 11 listopada to wyjątkowe święto w naszym kalendarzu. Tego dnia obchodzimy Święto Niepodległości. W tym dniu zajadamy się wyjątkowymi wypiekami w szczególności Rogalami świętomarcińskimi. Tradycja tego wypieku sięga ponad 150 lat. Do rozpowszechnienia tego wspaniałego wypieku przyczynił się prawdopodobnie Józef Melzer, który namówił proboszcza parafii św. Marcina, aby przygotowano wypiek dla ubogich. W 1901 roku rogale zostały przyjente przez Stowarzyszenie Cukierników, a obecnie chronione są znakiem UE. Dziś możemy pozwolić sobie na mały grzech i zajadać się tym wypiekiem. Jednak zrobienie prawdziwego rogala świętomarcińskiego jest niestety czasochłonne, dlatego proponuje wam moją wersję nieco szybszą, a zarazem równie dobrą.
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
200 g maku mielonego
200 ml mleka
200 g cukru pudru
150 g mieszanki orzechów
100 g cukru
50 g miodu
50 g biszkoptów
50 g rodzynek
50 ml wody
1 jajko
Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i miodem. Orzechy i biszkopty mielimy. Mielony mak zalewamy zagotowanym mlekiem. odstawiamy do napęcznienia. Napęczniały mak mieszamy z mielonymi orzechami i biszkoptami. Rodzynki moczymy we wrzątku. Odcedzamy i obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżkę masy makowej, zwijamy szerszym fragmentem do środka. Tworzymy rogala. Smarujemy je rozbętanym jajkiem Rozgrzewamy piekarnik, rogale pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ostudzone rogale smarujemy lukrem(cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami wody.
rogale, rogale z masą makową, masa makowa, rogale z makiem, mak
Smacznego !
Źródło: „Magazyn Pyszne”, s. 42.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj