Fit babeczki – idealne przekąski na ciepło

Też szukacie czasami alternatywy dla tradycyjnych kanapek na imprezę lub rodzinne śniadanie? Ten pomysł powinien Wam się spodobać. Tym bardziej że jest szybki i prosty w wykonaniu. W przepisie wykorzystałam kurki w śmietanie (mogą być mrożone) ale dodatki można dobrać według upodobań – może to być pokrojona szynka, żółty ser, pieczarki czy kawałki kabanosa,. Moja wersja to wydanie dietetyczne bo ostatnio staram się być fit. Gwarantuję że takie przekąski na ciepło zrobią wrażenie na gościach.

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego (może być pełnoziarnisty)
  • 8 jajek
  • 8 łyżek dodatków (u mnie kurki z cebulką)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • przyprawy (u mnie sól ziołowa, suszony lubczyk)

Wykonanie:

  1. Blaszkę do wypieku babeczek smarujemy klarowanym masłem
  2. Do każdego zagłębienia wkładamy delikatnie kromkę chleba tostowego uważając by się nie pokruszyła.
  3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  4. Do każdego chlebka wbijamy po 1 jajku i przyprawiamy.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 15-18 min.

Gotowe! Smacznego!

babeczki z jajkiem sadzonym

Przekąski na ciepło – fit babeczki na słono

Dodaj komentarz