Fasolowe brownie to genialna alternatywa dla klasycznych, świątecznych ciast. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Fasola jest doskonałym źródłem białka, a ponadto zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu pomaga łagodzić objawy zgagi i nadkwasoty. Dzięki zawartości migdałów ciasto to jest dodatkowo świetnym źródłem wapnia w diecie bezemlecznej. Ciasto to sprawdzi się także w diecie bezglutenowej. Fasolowe brownie można przygotować także w wersji wegańskiej zastępując jajka siemieniem lnianym.
Oprócz tego brownie z fasoli jest obłędnie kakaowe. Ma ciężką, mokrą fakturę, ale nie zapycha. W smaku fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Mój mąż gdy dowiedział się, że je ciasto z fasoli poszedł bez słowa do kuchni i… wrócił z dokładką 😉 Uznał, że skoro jest takie zdrowe to można sobie pozwolić na większą porcję.
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka (ew. 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 8 łyżek ciepłej wody)
- 150 g migdałów (ok. 1 szklanki)
- 9 łyżek kakao
- 9 łyżek cukru
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Migdały mielimy w blenderze lub młynku elektrycznym na proszek. Fasolę dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, kakao, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Na koniec wbijamy 4 jajka. Można je też zastąpić glutem z siemienia lnianego (4 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut do lodówki). Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy!
Kruche mini rogaliki makowe
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci)
Biszkoptowa zebra
Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci)
13 komentarzy Dodaj własny