Zupa pieczarkowa to delikatne i bardzo aromatyczne danie. Zasmakuje ona nie tylko dorosłym, ale też i dzieciom. Jeśli zależy nam, by zupa doskonale się prezentowała warto wybrać młode pieczarki, w których nie widać blaszek. Dzięki temu zupa nie nabierze szarej barwy, nie będzie też trzeba jej zabielać.
Zupę pieczarkową możemy podać dziecku, które ukończyło 12. miesiąc życia.
- 500 g pieczarek
- 3 podudzia kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1 cebula
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz do smaku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego / oleju kokosowego
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Podsmażamy cebulkę. Gdy się zarumieni dodajemy pieczarki.
Do garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy mięso i gotujemy 15 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się piana ściągamy ją łyżką. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę oraz selera i kroimy je w kostkę. Warzywa, pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy wrzucamy do gotującego się mięsa i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy razem przez 20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy podsmażone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy zupę i dodajemy do niej posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotowe!
Zupa pieczarkowa doskonale smakuje z makaronem.