Przepisy na dania fit

W dzisiejszych czasach bycie fit jest bardzo modne, dlatego też z każdej strony bombardują nas informacjami o nowych przepisach, świetnych potrawach i kolejnych wymyślnych daniach, naprawdę bardzo łatwo się w tym wszystkim pogubić. Chcemy być fit po to, aby czuć się lepiej, mieć więcej energii i wyglądać pięknie. By to osiągnąć po prostu jedzmy niskokaloryczne dania na śniadania, obiady i kolacje.

Dania te są smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego świetnie zbilansowane, pełne witamin i mikroelementów. Dlatego jeśli chcemy być „fit” to gotujmy dania z przepisów niskokalorycznych. Oto one:

ZDROWE ŚNIADANIE
Naleśniki oreo
Źródło: pixabay.com

Źródło: pixabay.com

Składniki:
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
  •  1 szklanka mleka
  •  białko z 4 jajek
  •  2 banany
  •  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/cukru wanilinowego
  •  2 łyżki kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
Masa
4 ciastka oreo
2 serki homogenizowane
Sposób przygotowania

Banany, mleko, wanilię, białka jajka blendujemy na puszystą, gładką masę. W osobnej misce łączymy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Delikatnie łączymy płynne składniki z suchymi, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy mocno patelnię, dajemy łyżeczkę masła klarowanego, i nakładamy naleśniki. Ja nakładałam po 2 łyżki ciasta na naleśniczka. Gdy pojawią się bąbelki, przekładamy naleśniki na drugą stronę. W międzyczasie kruszymy oreo i łączymy z serkami homogenizowanymi. Gdy naleśniki będą gotowe, przekładamy je kremem, układając w „kupkę”.


ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE – PROPOZYCJE
Chleb żytni/razowy + szynka z piersi kurczaka/indyka + sałata, pomidor, papryka, kiełki.
Chleb żytni/razowy + ugotowane na twardo jajko + rzodkiewka i kiełki.
Chleb żytni/razowy + twarożek własnej roboty (pół kostki półtłustego twarogu + 2 – 3 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, pokrojona na drobno cebula + rzodkiewka i kiełki.
Do tego jakiś owoc, na przykład:Źródło: pixabay.com
  • 2 – 3 mandarynki
  • banan
  • pokrojona pomarańcza w pojemniczku
  • pokrojony grejpfrut w pojemniczku
I oczywiście butelka wody niegazowanej

ZDROWY OBIAD 

Placki z cukinii z sosem jogurtowo – czosnkowym
Składniki na placki:
  • jedna średnia lub duża cukinia
  •  3 łyżki mąki
  •  1 jajko
  •  2 łyżki mleka
Składniki na sos:
  •  4 łyżki jogurtu greckiego
  •  3 wyciśnięte ząbki czosnku
  •  łyżka keczupu
  •  sól, pieprz i szczypta cukru
Sposób przygotowania

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy w misce. Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju, aż zrobią się złociste. Placki są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W czasie gdy placki się smażą, robimy sos. Łączmy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy.


ZDROWA KOLACJA
Tosty z batatów
Składniki:
  •  1 średni batat
  •  1 łyżka oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
  •  0.5 dojrzałe awokado
  •  1 – 2 jajka
  • 5 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania

Myjemy batat i kroimy na 4 podłużne części. Każdą część smarujemy z obu stron olejem – w małej ilości. Wsadzamy połówki do opiekacza. Jeśli nie mamy opiekacza, może być także toster. Bataty potrzebują dużo więcej czasu niż chleb, ja trzymałam swoje z 10 minut przynajmniej – ciągle kontrolując jak wyglądają. Mają być miękkie – sprawdzam widelcem. Jeśli nie mamy ani tostera, ani opiekacza, wrzućmy połówki batata do piekarnika (180 st.) na 20 minut. Ugotujmy dwa jajka na twardo lub zróbmy jajka sadzone – jak lubimy. Jeśli decydujemy się na sadzone, najpierw wykonajmy guacamole, a dopiero potem zabierzmy się za jajka. W międzyczasie zróbmy guacamole – połówkę awokado zblendujmy lub zgniećmy widelcem, dodając 1 – 3 ząbki zgniecionego czosnku (zależnie od upodobań), sól, pieprz i trochę soku z cytryny. Gotowe tosty batatowe posmarujmy guacamole, połóżmy jajko, ozdóbmy pomidorkami pokrojonymi w plasterki.


ZDROWA PRZEKĄSKA
Źródło: pixabay.com

Źródło: pixabay.com

Cukiniowe chipsy
Składniki:
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy
  • główka czosnku (zmiażdżona)
  • starty żółty ser – ilość wg uznania
Sposób przygotowania

Pokroić cukinię w bardzo cienkie talarki, razem ze skórką. Rozgrzać piekarnik do 110 stopni Celsjusza. W misce wymieszajmy przyprawy z czosnkiem, tartym serem i odrobiną oleju lub oliwy. Następnie wytoczmy w tym talarki i ułóżmy równo na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczmy 1,5 godziny, po godzinie sprawdzając, co 10 minut stan chipsów. Najlepiej jeść od razu po wyjęciu lub – jeśli jemy je dużo później – podpiec je przed zjedzeniem.


SŁODKOŚCI
Dietetyczny jabłecznik
Składniki:
  • 200 gram mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 500 gram jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 200 gram masła
  • 0,5 szklanki ksylitolu lub erytrolu, albo innego zdrowego słodzika
  • 50 gram płatków migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Przygotowujemy dużą miskę. Masło kroimy na małe kosteczki i wrzucamy do miski. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Dodajemy mąkę, ksylitol, migdały, proszek do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto, aż będzie tworzyło całość. 3/4 ciasta układamy w okrągłej blaszce wypełnionej papierem do pieczenia (tortownicy) o średnicy ok. 25 cm. Posypujemy mąką ziemniaczaną. Jabłka kroimy na małe kosteczki, ścieramy na tarce bądź kroimy w cienkie plasterki – jak nam wygodnie. Układamy je na cieście. Posypujemy 1 łyżką cynamonu. Pozostałe 1/4 ciasta rozsypujemy w formie kruszonki na jabłkach. Pieczemy przez 50 minut.
Bycie fit to nie tylko zdrowa dieta. To również ruch i ćwiczenia. Sprawdź jaki sprzęt do ćwiczeń znajdziesz w sklepie Hop-sport.pl 
Źródło: www.hop-sport.pl

Źródło: www.hop-sport.pl