Pyszna domowa grochówka (dla dorosłych i dla dzieci)

Wiele młodych mam zastanawia się, czy karmiąc piersią mogą jeść potrawy wzdymające, takie jak grochówka, czy kapusta. Zgodnie z najnowszą wiedzą medyczną nie istnieje coś takiego, jak dieta matki karmiącej. Podczas karmienia piersią można jeść grochówkę, kapuśniak czy fasolę bez szkody dla niemowlaka. Dziś ku pokrzepieniu serc młodych mam publikuję więc przepis na pyszną domową grochówkę. Taką zupę można też podać maluchom po skończeniu 1. roku życia.

Grochówka

  • 0,5 kg żeberek trójkątów
  • 500 g grochu
  • 6 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranek

W garnku zagotowujemy 3 litry wody. Wkładamy żeberka i gotujemy około 30 minut. Z powierzchni zupy zbieramy szumy i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.

Do wywaru mięsnego dodajemy wypłukany na sicie groch i gotujemy razem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pietruszkę i marchewkę starte na tarce, obrany czosnek oraz łyżkę soli. Gotujemy wszystko do miękkości warzyw (około 20-25 minut).

Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Gdy się zarumieni dodajemy mąkę i zasmażamy razem. Pod koniec gotowania dodajemy cebulkę z mąką do zupy, doprawiamy 3 łyżkami majeranku i zagotowujemy. Gotowe!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Ala pisze:

    Świetny przepis, zupka wyszła mi przepyszna. Moja pierwsza w życiu grochowa. Domownicy zachwyceni.

    Polubienie

Dodaj komentarz