Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru)

W tym roku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko 😉 Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej 🙂

Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem

200 g mąki orkiszowej razowej

30 g mąki kokosowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia

skórka otarta z 1 cytryny

szczypta kardamonu

3 jajka

1/2 szklanki ksylitolu

1/4 szklanki erytrolu

80 ml oleju rzepakowego

200 g jogurtu naturalnego

1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego

400 g rabarbaru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jęczmieniem i kardamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Zielone ciasto orkiszowe z rabarbaremZielone ciasto orkiszowe z rabarbaremZielone ciasto orkiszowe z rabarbaremZielone ciasto orkiszowe z rabarbarem

Podziel się

17 komentarzy

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *