Jeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka warzywna i macie ochotę na jakaś odmianę to sałatka pieczarkowa będzie świetnym pomysłem na urozmaicenie własnego menu. Sałatka z pieczarek idealnie będzie pasowała na każdą okazję i każde przyjęcie.

Sałatka z pieczarkami to pyszne i zdrowe danie główne, które może być podawane jako przystawka lub dodatek. Jest szybka w przygotowaniu i składa się z prostych składników – pieczarek, żółtego sera, groszku zielonego, jajek i przypraw.

Sałatka pieczarkowa to pyszna i lekka przekąska, która może być podana jako dodatek do obiadu lub kolacji. Charakteryzuje się ona chrupiącymi, świeżymi warzywami oraz słodkimi i aromatycznymi pieczarkami.

Ten łatwy do przygotowania przepis wykorzystuje gotowane pieczarki aby zapewnić wyjątkowo smak, zapewniając jednocześnie idealne połączenie wszystkich składników. To sprawia, że jest to idealny posiłek na lunch lub kolację, a także na każdą inną okazję, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale aromatycznego.

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również inne przepisy na pyszne sałatki. Myślę, że zainteresuje Was przepis na sałatke pieczarkową z porem. Na imprezach i spotkaniach super sprawdza się również sałatka z surimi i szczypiorkiem

Zatem nie przedłużam, tylko poniżej podaję przepis…

Szybka sałatka pieczarkowa składniki

  • 500g pieczarek
  • 200g sera żółtego
  • 1/2 pora
  • puszka zielonego groszku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 jajka
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Szybka sałatka pieczarkowa przepis

Pieczarki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odsączamy je na sitku i odstawiamy do ostygniecia. Po przestygnięciu kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, zobaczcie ile gotować jajka na twardo, po ugotowaniu zalewam je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i po ostygnięciu kroimy w kostkę.

Ser żółty kroimy w drobną kosteczkę, lub ścieramy na tarce. Krojąc w kostkę staramy się, aby kostka była jednakowej wielkości ja pokrojone jajka oraz pieczarki. Całość wtedy będzie nam się dobrze prezentować i na pewno będzie wygodniej jeść.

Pora bardzo dokładnie myjemy. Ja zazwyczaj kroję go wzdłuż i przepłukuję pod liśćmi, bowiem bardzo często zalega tam piasek i musimy go wypłukać, aby nie przeszkadzał w jedzeniu.

Szczypiorek drobno siekamy, groszek odsączamy z zalewy.

Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka pieczarkowa
Sałatka pieczarkowa