Pierogi ruskie bez sera (wegańskie)

Pierogi ruskie od zawsze były moimi ulubionymi. Tak naprawdę żadne inne pierogi mogłyby dla mnie nie istnieć. Na początku mojej przygody z dietą bezmleczną myślałam, że pierogi ruskie są dla mnie stracone. Jednak im dłużej eksperymentowałam w kuchni  tym większego nabierałam przekonania, że mogę je zrobić w nowym, bezmlecznym wydaniu. I tak powstały moje autorskie pierogi ruskie bez sera. Całkowicie wegańskie. Sama nie spodziewałam się, że moje wegańskie pierogi będą niemal identyczne w smaku co klasyczne ruskie.

Pierogi ruskie bez sera (wegańskie)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • mąka do posypywania stolnicy

Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na patelni. Tofu rozgniatamy w misce widelcem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Masy nie trzeba dosalać, gdyż zalewa z ogórków jest już słona.

Gdy farsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce), 2 łyżkami oleju i solą i wyrabiamy ciasto. Dzięki dodatkowi oleju ciasto będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do wałkowania. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą.

Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już zamarzną możemy przełożyć je do pojemnika.

Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów.

 

2 komentarze Dodaj własny

  1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

    świetny przepis

    Polubienie

  2. Dominika pisze:

    Dziekuje pani za ten przepis wyszły pyszne!!

    Polubienie

Dodaj komentarz