Niezwykle smaczna, domowa fasolka po bretońsku w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze danie uzyskacie namaczając wcześniej fasolę w wodzie. Musicie jednak pamietać, że fasola musi leżeć w wodzie co najmniej przez całą noc.

To chyba tyle tytułem wstępu, najwyższa pora na przepis…

Domowa fasolka po bretońsku – składniki

  • 400-500g fasoli
  • 250 g wędzonego boczku
  • 500g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • olej do smażenia

Domowa fasolka po bretońsku – przepis

Fasolę zostawiamy na całą noc namoczoną w wodzie. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy ok. 1 l wody solimy szczyptą soli i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny.

Na patelni przesmażamy drobno pokrojony w kostkę boczek, dodajemy do fasoli. Jeśli wytopi nam się zbyt dużo tłuszczu odsączamy go na sitku.

Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i również przekładamy ją do fasoli.

Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawiamy fasolę przyprawami. Gotujemy ją jeszcze przez ok. 20 minut.

Domowa fasolka po bretońsku

Smacznego!