Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym

Składniki:

ok. 1 kg dyni makaronowej

0,5 kg szynki wieprzowej

1 cebula

1 garść suszonych grzybów

zioła Małgosi 

obsypka maspolanka

sól, pieprz

kilka ziaren jałowca

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Wrzucić do rondla na rozgrzany smalec i obsmażyć około 10 minut. Cebulę pokroić i dodać do mięsa, podsmażyć jeszcze 5 minut, zalać wodą, wrzucić grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, doprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa, wymieszać i gotować 5 minut.

Dynię skropić olejem i posypać solą i pieprzem. Piec pod przykryciem w 180 stopniach około 30-45 minut do momentu kiedy będzie można widelcem rozdzielić włókna. Pieczona za długo zmieni się w mus, też dobrze smakuje z gulaszem 🙂

gulasz z dynią2

 

23 uwagi do wpisu “Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym

Dodaj komentarz