Warto mieć przepisy, które nie wymagają dużo pracy, można je zrobić przy okazji niespodziewanej wizyty gości, a wyglądają przy tym efektownie, i – co najważniejsze – są smaczne.
Przygotuj:
- ciasto francuskie
- filety z kurczaka
- ketchup lub sos pomidorowy
- czerwona cebula
- ser żółty
- papryka
- przyprawa do kurczaka
- jajko
- tymianek
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy prostokąty, których dłuższy bok będzie długości dwóch krótszych – dzięki temu po złożeniu uzyskamy estetyczny kwadrat. Wielkość zależy od tego, jak duże sakiewki chcecie uzyskać.
W między czasie przygotowujemy kurczaka. Umyte i osuszone filety przyprawiamy ulubioną przyprawą i smażymy. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak przygotowane mięso stanie się głównym składnikiem naszych sakiewek.
Na jedną połowę każdego prostokąta z ciasta francuskiego nakładamy niewielką ilość ketchupu lub sosu pomidorowego. Następnie nakładamy kurczaka i pozostałe składniki. Całość zamykamy i szczelnie zamykamy, najlepiej używając do tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła znaleźć ujście. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego!
RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone.
Dodaj komentarz