Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Warto mieć przepisy, które nie wymagają dużo pracy, można je zrobić przy okazji niespodziewanej wizyty gości, a wyglądają przy tym efektownie, i – co najważniejsze – są smaczne.

Przygotuj:

  • ciasto francuskie
  • filety z kurczaka
  • ketchup lub sos pomidorowy
  • czerwona cebula
  • ser żółty
  • papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • jajko
  • tymianek

 

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy prostokąty, których dłuższy bok będzie długości dwóch krótszych – dzięki temu po złożeniu uzyskamy estetyczny kwadrat. Wielkość zależy od tego, jak duże sakiewki chcecie uzyskać.

 

W między czasie przygotowujemy kurczaka. Umyte i osuszone filety przyprawiamy ulubioną przyprawą i smażymy. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak przygotowane mięso stanie się głównym składnikiem naszych sakiewek.

 

Na jedną połowę każdego prostokąta z ciasta francuskiego nakładamy niewielką ilość ketchupu lub sosu pomidorowego. Następnie nakładamy kurczaka i pozostałe składniki. Całość zamykamy i szczelnie zamykamy, najlepiej używając do tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła znaleźć ujście. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego!

 

 

RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑