Jeśli nie jedliście nigdy „prawdziwego” risotto to czas nadrobić zaległości! Risotto przygotowane z ryżu arborio jest niezwykle delikatne i kremowe w smaku. Sekret tkwi właśnie w ryżu. Ziarenka pokryte są skrobią, która nadaje daniu niesamowitą konsystencję. Sekretem przygotowania takiego risotto jest podsmażenie ryżu nim dodamy do niego płyn. Dziś przedstawiam wam przepis na francuskie risotto z kurczakiem i pieczarkami.
- 400 g ryżu do risotto (arborio)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 czerwone cebule
- 350 g pieczarek
- 0,5 l wywaru warzywnego
- (opcjonalnie) 1 szklanka mleka owsianego (250 ml)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- pieprz do smaku
- 0,5 łyżki soli
- olej
Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka smażymy na oleju. Gdy mięso się usmaży dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i ryż arborio. Ryżu do risotto nie płuczemy przed dodaniem, by nie pozbawić go cennej skrobi, która nada naszemu risotto doskonałą kremową konsystencję. Gdy ryż i cebula się zeszklą wrzucamy na patelnię pieczarki pokrojone w kostkę, solimy i podduszamy je chwilę.
Następnie dolewamy stopniowo wywar warzywny i czekamy aż ryż wchłonie kolejne porcje. Nie należy wlewać całego płynu na raz, żeby nasze risotto nie zmieniło się w zupę. Dodajemy zioła prowansalskie oraz pieprz do smaku. Na koniec możemy zabielić i zagęścić risotto dodając mleko owsiane. Gotowe!
Ryż na patelnię dodajemy surowy?
PolubieniePolubienie
Tak
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie