Kremowe risotto z kurczakiem i pieczarkami

Jeśli nie jedliście nigdy „prawdziwego” risotto to czas nadrobić zaległości! Risotto przygotowane z ryżu arborio jest niezwykle delikatne i kremowe w smaku. Sekret tkwi właśnie w ryżu. Ziarenka pokryte są skrobią, która nadaje daniu niesamowitą konsystencję. Sekretem przygotowania takiego risotto jest podsmażenie ryżu nim dodamy do niego płyn. Dziś przedstawiam wam przepis na francuskie risotto z kurczakiem i pieczarkami.
Risotto z kurczakiem

  • 400 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • 350 g pieczarek
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • (opcjonalnie) 1 szklanka mleka owsianego (250 ml)
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • pieprz do smaku
  • 0,5 łyżki soli
  • olej

Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka smażymy na oleju. Gdy mięso się usmaży dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i ryż arborio. Ryżu do risotto nie płuczemy przed dodaniem, by nie pozbawić go cennej skrobi, która nada naszemu risotto doskonałą kremową konsystencję. Gdy ryż i cebula się zeszklą wrzucamy na patelnię pieczarki pokrojone w kostkę, solimy i podduszamy je chwilę.

Następnie dolewamy stopniowo wywar warzywny i czekamy aż ryż wchłonie kolejne porcje. Nie należy wlewać całego płynu na raz, żeby nasze risotto nie zmieniło się w zupę. Dodajemy zioła prowansalskie oraz pieprz do smaku. Na koniec możemy zabielić i zagęścić risotto dodając mleko owsiane. Gotowe!

 

 

3 komentarze Dodaj własny

  1. Ola pisze:

    Ryż na patelnię dodajemy surowy?

    Polubienie

    1. Ola pisze:

      Dziękuję 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz