Chleb Francuski
Potrzebne Produkty;
- drożdże 40Gramów (świeże)
- woda 3/4 Szklanki
- (w tym 1/3 szklanki ciepłej wody)
- mąka pszenna 3,5 Szklanki (typ 650)
- sól1 1/2Łyżeczki
Sposób Przyrządzenia;
- W sporej misce drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę.
- Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy z niego kulę i posypujemy mąką.
- Na blacie układamy kawałek papieru do pieczenia i na nim kładziemy ciasto. Pozostawiamy je tam na następne dwie godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy do niego naczynie w którym będzie się piekł chleb.
- Gdy piekarnik osiągnie już swoja temperaturę, wyjmujemy naczynie z piekarnika, łapiemy cztery rogi papieru i przekładamy wyrośnięty chleb do naczynia.
- Nacinamy go głęboko na krzyż, przykrywamy pokrywką i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut, do przyrumienienia się chlebowej skórki.
- Chleb studzimy na kratce.
Wygląda smacznie !
OdpowiedzUsuńzapraszam >>>konkurs na post promujący na dwóch blogach i design
mydayolus.blogspot.com/2014/04/konkurs.html#comment-form