Chleb Francuski


Potrzebne Produkty;
  • drożdże 40Gramów (świeże)
  • woda 3/4 Szklanki 
  • (w tym 1/3 szklanki ciepłej wody)
  • mąka pszenna 3,5 Szklanki (typ 650)
  • sól1 1/2Łyżeczki
Sposób Przyrządzenia;

  1. W sporej misce drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę.
  3. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  4. Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy z niego kulę i posypujemy mąką.
  5. Na blacie układamy kawałek papieru do pieczenia i na nim kładziemy ciasto. Pozostawiamy je tam na następne dwie godziny do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy do niego naczynie w którym będzie się piekł chleb.
  7. Gdy piekarnik osiągnie już swoja temperaturę, wyjmujemy naczynie z piekarnika, łapiemy cztery rogi papieru i przekładamy wyrośnięty chleb do naczynia.
  8. Nacinamy go głęboko na krzyż, przykrywamy pokrywką i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut, do przyrumienienia się chlebowej skórki.
  9. Chleb studzimy na kratce.



1 komentarz:

  1. Wygląda smacznie !
    zapraszam >>>konkurs na post promujący na dwóch blogach i design
    mydayolus.blogspot.com/2014/04/konkurs.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger