Delikatne ciasto drożdżowe gotowane na parze z nadzieniem z kaszy gryczanej. Takie pampuchy podane z sosem smakują wyśmienicie, a już na pewno z dość nietypowym sosem. Jak dla mnie dodatek ogórków kiszonych idealnie komponuje się z kaszą gryczaną.
CIASTO NA PAMPUCHY:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
FARSZ:
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g twarogu tłustego
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny
SOS Z KISZONYMI OGÓRKAMI:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 700 ml ciemnego sosu uniwersalnego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz czarny
- masło
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Najlepiej dusić ją na tyle, aby zrobiła się miękka. Dodać do przestudzonej kaszy razem z rozkruszonym twarogiem i dokładnie wymieszać.
Ciasto. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. W każdej części umieścić porcję kaszy z serem i uformować kulkę. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
Wkład do gotowania na parze posmarować olejem (koniecznie). Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.
Sos. Umyte pieczarki pokroić i usmażyć na maśle, aż się przyrumienią. Zdjąć z patelni i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać skrojone na plasterki ogórki kiszone i chwilę przesmażyć. Następnie dołożyć przyrumienione pieczarki i wlać sosy uniwersalne. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go podlać wodą. Gorący podawać z pampuchami. Smacznego :)
Nie musi być. Poprawiłam :)
PolubieniePolubienie
Ekstra, dzięki :)
PolubieniePolubienie
Mmmniam.Super pomysł.Już bym zjadła.
PolubieniePolubienie
Dzięki ;)
PolubieniePolubienie
Super pomysł z tymi pampuchami. Fajny przepis, na bank wypróbuję. :) Szkoda tylko, że sosem gotowcem. :( Zrobię swój!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Danie powstało pod konkurs Łowicza. O ile pampuchom trzeba poświęcić więcej czasu, o tyle sos jest prosty i szybki w przygotowaniu. Taka jest idea tego sosu, bo jest na tyle uniwersalny, że wystarczy dodać od siebie parę składników i za każdym razem można stworzyć inne danie.
Cieszę się, że danie się spodobało :)
PolubieniePolubienie
Właśnie się za nie zabieram – w składnikach nie ma podanego jajka, ale w przepisie na ciasto już jest. Jest niezbędne?
PolubieniePolubienie