Panna cotta z białą czekolada.

Bardzo prosty i szybki deser ze śmietany
I białej czekolady .Sam w sobie jest dość
mało wyrazisty w smaku ,dlatego dodatek
granatu czyni go smaczniejszym.

IMG_5520

Składniki : na 6 porcji

300 ml śmietany kremówki 36 %
180 ml mleka
150 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki
Plus 3 łyżki wody do żelatyny

Owoce ,dowolne .

W małym garnku wymieszać mleko ,kremówkę ,czekoladę
w kawałkach i cukier .Podgrzać ,nie zagotowywać ,aż czekolada
się rozpuści .Mieszać .Odstawić.
Żelatynę w proszku zalać 3 łyżkami zimnej wody ,odstawić na
kilka minut do napęcznienia.Po napęcznieniu umieścić na palniku
i lekko podgrzać ,nie gotować ,mieszając do rozpuszczenia się
żelatyny.Zdjąć z palnika i dodać do ciepłej mieszanki czekoladowej.
Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Po przestudzeniu można przelać do pucharków i wstawić do lodówki
do stężenia.Przed podaniem dodać owoce.Smacznego.

IMG_5518

Przepis na deser z Moje wypieki . Dziękuję.

15 uwag do wpisu “Panna cotta z białą czekolada.

Dodaj komentarz