Roladki z szynki z sałatką chrzanową – to propozycja na sałatkę podaną nieco inaczej niż standardowo :) Takie roladki można również nadziać np. sałatką jarzynową (zobacz przepis na: sałatka jarzynowa) lub sałatką z pora (zobacz przepis na: sałatka z pora). Idealnie się sprawdzą na jakąś imprezę, czy też wielkanocny stół :) Poniższe składniki dotyczą ok. 30 roladek, więc jeśli chcecie, to możecie zrobić roladki z 1/3 poniższych proporcji.
Roladki z szynki z sałatką chrzanową – Składniki:
- ok. 30 plasterków dowolnej szynki (takiej, którą łatwo będzie się zwijało w roladki)
- 2 słoiczki selera konserwowego (2 słoiczki po 180g każdy – masa po odsączeniu)
- 3 jabłka (ok. 600g)
- 1 puszka kukurydzy (ok. 285g po odsączeniu)
- 5 ugotowanych jajek klasa M lub L)
- 1 mały słoiczek tartego chrzanu (160g lub można dać nieco mniej do smaku, jeśli nie lubicie ostrych potraw)
- 3 łyżki majonezu (ok. 120g lub 1-2 łyżki więcej dla zrównania smaku chrzanu)
- 3 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18% (ok. 120g)
- sól i pieprz do smaku
Roladki z szynki z sałatką chrzanową – Wykonanie:
- Przygotować sałatkę chrzanową według tego przepisu: Sałatka chrzanowa z jajkiem lub inną dowolną sałatkę, np. jarzynową, czy sałatkę z pora.
- W zależności od tego, ile chcemy przygotować roladek, tyle przygotowujemy plasterków szynki.
- Na brzegu każdego plasterka ułożyć wzdłuż sałatkę, a następnie zawinąć w rulonik i opcjonalnie spiąć wykałaczką.
- Tak przygotowane roladki można również podawać w galarecie (np. zalać rosołem rozrobionym z żelatyną).
Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy