sobota, 23 września 2017

Kociołek warzywny z mięsem mielonym

Namieliłam ostatnio mięsa. Zrobiłam kotlety i zaczęłam swoją przygodę z szynkowarem o czym niebawem napiszę. Zostało mi trochę zmielonej łopatki i szynki więc trzeba było to wykorzystać. Do mięsa dorzuciłam sporo warzyw i tak powstał mi taki pyszny kociołek. Danie można sobie dowolne zmodyfikować, można dodać dowolne warzywa i doprawić ulubionymi przyprawami. Konsystencję dania można sobie regulować ilością wody i warzyw.

składniki:

900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki)
2 marchewki (300 g)
2 średnie cukinie po ok 500 g
4-5 ziemniaków (500 g)
1 duża cebula
2 duże czerwone papryki
700 g pomidorów, u mnie lima
2 łyżki oleju
3 listki laurowe
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka oregano
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
sól,pieprz
ok 750 ml gorącej wody

Przygotować warzywa. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię razem ze skórką także pokroić w średnią kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i pomidory. Całość zalać wodą. Dodać także przyprawy i gotować aż marchewka i ziemniaki będą al'dente. Potem dodać jeszcze cukinię i paprykę i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Cukinię i paprykę daje później aby się nie rozgotowały tylko zachowały kształt kawałków, jak ktoś lubi rozgotowane może dać od razu wszystkie warzywa. Doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba.

3 komentarze:

  1. syte danie jednogarnkowe, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste rozwiązania. Sycące danie jednogarnkowe - w sam raz na zimną jesień

    OdpowiedzUsuń