Chrupiący pikantny kurczak (z rosołu)

Chrupiący pikantny kurczak (z rosołu) (1)W takie chłodne, pochmurne dni jak dziś najlepszym pomysłem na obiad jest… rosół 🙂 A na drugie danie chrupiący pikantny kurczak, czyli szybki i smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki obiad nie tylko wspaniale syci, ale też rozgrzewa. Ja wykorzystałam podudzia z kurczaka, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować np. nóżki. Tu pozostawiam Wam dowolność.

Chrupiący pikantny kurczak (z rosołu) (2)

Składniki:

  • podudzia z kurczaka z rosołu (5-6 sztuk)*
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki przyprawy grill ognisty Galeo
  • 6  łyżek (z górką) mąki kukurydzianej
  • 1 jajko M
  • olej do smażenia

*w ten sam sposób można przygotować np. nóżki z kurczaka

Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka wyciągamy z rosołu, przekładamy do miski. W drugiej misce dokładnie mieszamy mleko, mąkę kukurydzianą, przyprawę i jajko. Tak przygotowaną masą zalewamy nasze podudzia, mieszamy ręką aby masa ładnie je oblepiła. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy mięso na złoto na rozgrzanym oleju (u mnie około 1 cm).

Smacznego

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz