środa, 20 września 2017

Risotto grzybowe

Risotto grzybowe
 
Składniki – 2 porcje:

Ryż arborio – 200g
Marchewka –  1/3 sztuki
Cebula – 1/3 sztuki
Seler naciowy – ½ łodygi
Suszone borowiki - 10-12 kawałków
Wywar warzywno-grzybowy z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody
Wino białe wytrawne – 150ml
Masło – 1 łyżka
Ser parmezan – 1-2 łyżki potartego
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Natka pietruszki

Wykonanie:

Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy z nich wywar z 1 marchewką, 1 cebulą i 2 łodygami selera naciowego.
W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Dodajemy pokrojone ugotowane (z wywaru) grzyby i całość rozkładamy równomiernie na patelni. Podlewamy winem, a gdy wino odparuje zalewamy wywarem.
Risotto regularnie mieszamy i podlewamy wywarem.
Gdy ryż będzie odpowiednio miękki i wchłonie cały płyn dodajemy masło i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy), a następnie posypujemy natką pietruszki i parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz