wtorek, 19 września 2017

Sałatka z fioletowej fasolki szparagowej

Fioletowa fasolka szparagowa KAMELEON...czuję się rozczarowana na maxa :) Po ugotowaniu jest zielona, dobrze, że chociaż nie traci walorów smakowych :)



Składniki:

700 g fasolki szparagowej
1 cebula 
kilka gałązek szczypiorku
garść kwiatków i listków oregano
1 czerwona papryczka chili

Sos:


3 łyżki oleju
3 łyżki  octu 
1 łyżeczka cukru
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Fasolkę umyć , odciąć końcówki i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/3 łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości 20- 25 minut,  lekko ostudzić. Paprykę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, . Wszystko wrzucić do dużej miski, dodać fasolkę, listki kwiatki oregano, delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć ze sobą w słoiku i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem i odstawić do przemacerowania się smaków na 20 minut. 

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Ależ pyszności! Uwielbiam taką fasolkę :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. fasolka i chilli <3 wybitnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno smacznie, a czy wybitnie, to nie wiem...

      Usuń
  3. Uwielbiam fasolkę szparagową, więc na pewno zrobię. Tylko oregano nie mam, może dam suchego?

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...