wtorek, 19 września 2017

Żeberka z czerwoną kapustą

Ci, którzy zjadają mięso tym przepisem nie powinni być zawiedzeni. 







Składniki

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 100 g miodu
  • 4 łyżki sosu worcestershite
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • półtora kg żeberek wieprzowych
  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • półtora litra soku z jabłek
  • sól
  • 100 g rodzynek

     

     

    Przygotowanie

      Marynata : sos sojowy wymieszałem z miodem, sosem worcestershire, pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do lodówki na 30 minut.
    Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem w w wodzie z łyżką octu z białego wina.
    Rozgrzałem masło w garnku, gdy zaczęło się pienić dodałem kapustę. Smażyłem na średnim ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodałem ocet, sok z jabłek, sól i pieprz.
    Gotowałem 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodałem rodzynki, wymieszałem.
    Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni. Kapustę przełożyłem do żaroodpornego naczynia, na niej rozłożyłem pokrojone żeberka, zapiekałem ok. 30 minut, polewałem czasami marynatą i obracając żeberka.

1 komentarz:

  1. robiłam kiedyś z kiszoną, ale z czerwoną muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń