Niebanalne połączenie w sam raz na kolację we dwoje. Makaron lasagne podany z pysznym, domowym pesto na bazie suszonych pomidorów oraz delikatnymi pulpecikami z piersi kurczaka. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, których podniebienie jest bardzo wybredne. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 10 płatów makaronu lasagne 
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
  • cebula 
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • pieprz
Pulpeciki drobiowe:
  • 300 gram zmielonej piersi kurczaka 
  • 1 jajo
  • 2- 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej do smażenia
  • mix sałat do dekoracji 
Mięso mielone, jajo, otręby, natkę pietruszki i przyprawy mieszam. Formuję niewielkie pulpety, które smażę na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony. 
Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na łyżce oleju smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Suszone pomidory razem z resztą oleju miksuję w malakserze na pastę. Dodaję do składników na patelni i podgrzewam. Dodaję pulpety i smażę całość jeszcze dwie minuty. Dodaję ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Mieszam dokładnie. Ściągam z ognia. Podaję od razu, danie posypuję natką pietruszki. Podaję z miksem sałat. 

Smacznego, Klaudia. 



1 komentarz: