poniedziałek, 18 września 2017

Krem z cukinii z grzankami czosnkowymi

Składniki
(na 1 porcję)

- cebula (ok. 70 g),
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka + łyżka oleju rzepakowego (ok. 15 g),
- mniejsza cukinia (ok. 225 g),
- kromka pieczywa graham (ok. 30 g),
- przyprawy: sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku na łyżeczce oleju.
2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
3. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min.
4. Warzywa miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku szczyptą soli, pieprzu.
5. Przygotowujemy grzanki: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku podsmażamy kilka sekund na łyżce oleju. Pieczywo kroimy w kostkę i rumienimy na czosnkowym oleju.
6. Krem z cukinii podajemy z grzankami czosnkowymi.




Krem z cukinii jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z cukinii i pieczywa), który daje uczucie sytości.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 262,5 kcal
Białko: 6,6 g
Tłuszcze: 16,0 g
Węglowodany: 28,6 g
Błonnik pokarmowy: 5,6 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.