niedziela, 17 września 2017

Sok z tarniny na zaladek,jelita i biegunke



Składniki:
2 kg owoców tarniny,
3 szklanki cukru
3 litry wody
Wykonanie
Z sokiem z tarniny jest trochę zabawy ,bo czas zrobienia trzeba rozłożyć prawie na dwa dni,ale Warto .
Umyte owoce włożyć do garnka ,wodę zagotować i takim wrzątkiem zalać owoce. Pozostawić na 12 godzin.
Po tym czasie sok odcedzić i powstały sok zagotować i ponownie zalać owoce,pozostawić na 12 godzin.
Po 12 godzinach już ostatni trzeci raz ,zlać sok ,dodać cukier i zagotować ,gotując 15 minut. Gorący sok zlać do butelek .
10-15 minut pasteryzować .


Tarnina – skład i właściwości
Owoce tarniny zawierają antocyjany, związki cukrowe, pektyny, kwasy organiczne, fitosterol, sole mineralne i witaminC, jednak największą wartość mają garbniki, dzięki i którym wykazują działanie zapierające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie -podobnie jak jagody. Z tego powodu wskazane są w przebiegu łagodnych biegunek, a także w stanach zapalnych żołądka i jelit. Dawniej wywar z owocu tarniny podawano się w krwotokach wewnętrznych, a także do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com