sobota, 16 września 2017

Patatas bravas - hiszpańskie "frytki"

Patatas bravas to typowa hiszpańska przystawka, do której podaje się zazwyczaj mięsne danie główne. Przygotowując ją, ziemniaki kroi się w kostkę, a potem smaży lub piecze jak frytki. Tak przyrządzone ziemniaki podaje się z pikantnym sosem pomidorowym. Pomidory jednak w Hiszpanii mają okropny smak - są twarde i - o dziwo - brak w ich smaku słońca. Dlatego ja poprzestaję na samych ziemniakach i tak też jadłam patas bravas w Lloret de Mar czy Santiago de Compostela.




Składniki:
ziemniaki (ilość dowolna)
gruba sól morska
papryka wędzona w proszku
olej

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na blachę, polać olejem i wymieszać, by równomiernie pokryły się tłuszczem.
  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ok. pół godziny.
  3. Po upieczeniu ziemniaki posypać grubą solą i wędzoną papryką.
  4. Podawać samodzielnie lub polane ostrym sosem pomidorowym jako przekąska lub dodatek do obiadu.



Przy dzisiejszej szarudze przyjemnie jest powspominać hiszpańskie widoki:

W drodze przez Aragonię do Madrytu

Plac przed katedrą w Santiago de Compostela - celem pielgrzymów podążających wzdłuż Camiño de Santiago

Botafumeiro - olbrzyma kadzielnica w katedrze w Santiago de Compostela


Danie inspirowane podróżą 3Danie inspirowane podróżą 3https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/08/danie-inspirowane-podroza-3-zaproszenie.html





2 komentarze:

  1. patatas bravas to jak sama nazwa wskazuje ziemniaczki (albo frytki) na ostro. Serwowane z ostrym sosem, a czasami z ostrym sosem i majonezem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W różnych miejscach w Hiszpanii podawano nam z ostrym sosem pomidorowym, o czym napisałam we wstępie do wpisu.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.