września 16, 2017

RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM



MAKARON Z KURKAMI I RUKOLĄ!


To danie każdej jesieni, chociaż raz ląduje na naszym stole. Z kilku powodów, pierwszy oczywisty bo jest dobre! Po drugie jest pyszne! A po trzecie to najlepsze połączenie dla kurek, które lubią łączyć się z lekko orzechowym smakiem, jaki daje rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby, taka jest pyszna i słodka.
Polecam na weekendowy obiad!




PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI



RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM



SKŁADNIKI:

- 2 porcje rigatoni ( pasują też tagliatelle)
- 3 garście kurek
- 1 mała kolba kukurydzy
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 4 łyżki serka śmietankowego typu philadelphia 
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 2 ząbki czosnku
-1/2 szalotki
- parmezan



Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i szalotkę lekko przesmaż przez 20 sekund, dodaj umyte i pokrojone kurki, podsmażaj całość przez 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i ziarna kukurydzy (odkrajamy nożem od kolby). Dodajemy serek i śmietankę, całość dusimy przez 5 minut, dodaj makaron wymieszaj. Na samym końcu posyp obficie rukolą i parmezanem gotowe!






SMACZNEGO!


KTO Z WAS LUBI KURKI?
Ja uwielbiam!

Podobał Ci się przepis udostępnij linka swoim znajomym!






1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI