piątek, 15 września 2017

Lekki sernik z malinami

Składniki
(na 8 porcji)

- 3 jajka (ok. 150 g),
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- 1 kg twarogu,
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g),
- laska wanilii,
- szklanka malin (ok. 120 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).



Sposób przygotowania

1. Miksujemy jaja z cukrem.
2. Łączymy jaja z twarogiem, budyniem i ziarenkami laski wanilii.
3. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy częścią malin i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 h 15 min.
4. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł).
5. Sernik dekorujemy resztą malin i obsypujemy cukrem pudrem.




Lekki sernik z malinami jest bogaty w:


- wapń (pochodzący z twarogu), który jest składnikiem kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 177 g
Energia: 216,8 kcal
Białko: 14,7 g
Tłuszcze: 6,9 g
Węglowodany: 24,8 g
Błonnik pokarmowy: 1,1 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.