Ciasto ze śliwkami z nutą orzechów włoskich to pyszne, szybkie i aromatyczne ciasto nie tylko do kawy ! Koniecznie spróbujcie bo jest smaczne ! Myślę, że na deser sprawdzi się idealnie! :)
Składniki:
3/4
szklanki orzechów włoskich uprażonych lekko na patelni i drobno posiekanych
600
g śliwek
170
g miękkiego masła
3/4
szklanki cukru + 2 x po 2 łyżki do śliwek
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1
i 1/4 szklanki mąki
2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
3 jajka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Okrągłą blachę (u mnie o
średnicy 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Ze
śliwek usuwamy pestki. I jedną połowę śliwek kroimy na ćwiartki i posypujemy 2
łyżkami cukru, drugą połowę kroimy w kostkę i również posypujemy 2 łyżkami
cukru.
Mąkę
wsypujemy do miski, dodajemy posiekane i uprażone orzechy włoskie, proszek do pieczenia
i szczyptę soli. Masło utrzeć z cukrem do momentu aż masa będzie puszysta.
Dodajemy po jednym jajku i po dodaniu każdego dokładnie zmiksować. Wlewamy
ekstrakt waniliowy oraz wsypujemy mąką. Miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy pokrojone w kostkę i odsączone na sitku śliwki i mieszamy. Ciasto
wykładamy na blachę. Układamy na wierzchu pozostałe śliwki pokrojone w
ćwiartki. Pieczemy przez 75 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wystudzone
ciasto posypujemy cukrem pudrem. I gotowe. Smacznego :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz