tarta_z_kukami

 

 

 

 

 


 

tarta_z_kukami



 

Lubicie zbierać grzyby? Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów?

Jedliście już w tym sezonie grzyby leśne np kurki?

Zapraszam was po przepis na pyszną tartę na kruchym, żytnim spodzie z farszem przygotowanym ze śmietanki, jajek, kurek, cebulki i przypraw.

 

 

PRZEPIS NA TATĘ Z KURKAMI

Składniki na tartę z kurkami:

ciasto:

300g mąki żytniej chlebowej

4 łyżki oliwy lub oleju

woda – tyle ile zbierzecie ciasto

sól

1 łyżeczka oregano

farsz:

1 duża cebula

300g kurek

300 ml śmietany

3 jajka

olej

sól

pieprz

1 łyżeczka tymianku

 

 

Jak zrobić tartę z kurkami:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy i oliwę, mieszamy.

Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając wody – ciasto musi wyjść gęste lecz elastyczne.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem.

Cebulkę ciekamy i szklimy na oleju, dodajemy kurki i podsmażamy jeszcze 3 minuty.

Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami za pomocą trzepaczki, wylewamy na ciasto.

Wykładamy na tartę kurki z cebulą.

Pieczemy 40-50 min w 180st.



 

 

tarta_z_kukami