Makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorami

Makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorami 2

Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi oraz świeżymi pomidorami. Całość doprawiona czosnkiem i parmezanem.

Składniki:

  • 250 g cukinii (użyłam żółtej)
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g makaronu (najlepiej penne lub rigatoni) + 1 łyżeczka soli
  • 80 g parmezanu
  • olej do smażenia

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie plastry.

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.

Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.

Pomidory koktajlowe pokroić na połówki.

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Plastry cukinii podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać wyciśnięty czosnek i szpinak.

Doprawić solą i pieprzem i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 minut.

Na koniec dodać pokrojone pomidory (suszone i koktajlowe). Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Zawartość patelni wymieszać z makaronem i parmezanem.

Makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorami

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.