Kalafiorowe risotto z parmezanem – to pomysł na dodatek do obiadu zamiast tradycyjnego ryżu, ziemniaków, czy kaszy :)
Kalafiorowe risotto z parmezanem – Składniki:
- 1 średni kalafior (waga kalafiora po pozbawieniu go liści i głąbu to ok. 700g)
- 1 woreczek (100g) ryżu (u mnie paraboiled, ale oczywiście najlepszy byłby arborio)
- 50 g masła do podsmażenia cebulki i czosnku + 50 g masła do duszenia kalafiora
- 30g Parmezanu lub Grana Padano
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebulki dymki (same cebulki, bez szczypioru)
- 250-300 ml bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu)
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
Kalafiorowe risotto z parmezanem – Wykonanie:
- Ryż ugotować na półtwardo (al dente) wg instrukcji na opakowaniu.
- Kalafior pozbawić liści i głąbu, podzielić na mniejsze różyczki (drobniutko posiekać lub wrzucać partiami do blendera i krótko zmiksować na mniejsze cząsteczki (mniej więcej wielkości ryżu)).
- Na patelni roztopić masło, wrzucić najpierw drobno posiekaną w kosteczkę cebulkę i ją zeszklić. Następnie dodać obrany i drobno posiekany czosnek, smażyć ok. 30 sekund, a następnie dorzucić kalafior i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Dodać kolejne 50 gramów masła, przemieszać, smażyć przez 5 minut. Po tym czasie dorzucić na patelnię ugotowany ryż, wymieszać. Dodać parmezan, wymieszać. Podlać całość bulionem (u mnie ok. 250ml, ale można dać nieco więcej – w zależności od chłonności ryżu i kalafiora), wymieszać i podusić ok. 3-4 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Parmezan i kalafior – zawsze <3 Wygląda bardzo apetycznie :)