Sałatka z ananasem to szybkie w przygotowaniu danie. Choć wygląda niepozornie, jest bardzo bogata w białko, a przez to sycąca. Dodatkowo zarówno tofu, jak i fasola mają dużą zawartość wapnia, dlatego sałatka ta będzie świetnym dodatkiem w diecie bezmlecznej.
- puszka ananasa
- puszka czerwonej fasoli
- kostka tofu (około 200 g)*
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli
W miseczce mieszamy pół szklanki zalewy z ananasa z dwoma łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami sproszkowanego curry oraz łyżeczką soli. Do tak powstałego sosu dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej tofu się nam zamarynuje). Odstawiamy na co najmniej godzinę, tak by tofu przeszło smakiem sosu.
Po tym czasie w dużej misce mieszamy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i wypłukaną, ananasa pokrojonego w małe kawałki oraz tofu wraz z sosem. Wszystko mieszamy. Gotowe!
* Najlepiej kupić tofu bezsmakowe, z soi niemodyfikowanej genetycznie
Bardzo fajna sałatka, lubię takie smaki i na pewno ją zrobię
PolubieniePolubienie