Sałatka z ananasem, tofu i czerwoną fasolą

Sałatka z ananasem to szybkie w przygotowaniu danie. Choć wygląda niepozornie, jest bardzo bogata w białko, a przez to sycąca. Dodatkowo zarówno tofu, jak i fasola mają dużą zawartość wapnia, dlatego sałatka ta będzie świetnym dodatkiem w diecie bezmlecznej. Sałatka z ananasem, tofu i czerwoną fasolą

  • puszka ananasa
  • puszka czerwonej fasoli
  • kostka tofu (około 200 g)*
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli

W miseczce mieszamy pół szklanki zalewy z ananasa z dwoma łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami sproszkowanego curry oraz łyżeczką soli. Do tak powstałego sosu dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej tofu się nam zamarynuje). Odstawiamy na co najmniej godzinę, tak by tofu przeszło smakiem sosu.

Po tym czasie w dużej misce mieszamy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i wypłukaną, ananasa pokrojonego w małe kawałki oraz tofu wraz z sosem. Wszystko mieszamy. Gotowe!

* Najlepiej kupić tofu bezsmakowe, z soi niemodyfikowanej genetycznie

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

    Bardzo fajna sałatka, lubię takie smaki i na pewno ją zrobię

    Polubienie

Dodaj komentarz