Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to mój pierwszy pasztet jaki ze smakiem jadłam i zrobiłam! Nie jadam mięsnych pasztetów, więc ciężko mi porównać i wskazać równice w smaku. Jednak muszę przyznać, że jest przepyszny i bardzo smakował również miłośnikowi mięsnych potraw:)

336 Pasztet z cukinii KuchniaWeDwoje_PL

  Czas wykonania: 1 h 30 min (w tym 1 h 10 min czas pieczenia)
  Ilość porcji: 1 foremka (32 cm x 10 cm)

Składniki:

700 g cukinii (530 g po obraniu = 3 szklanki)
3 jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
¼ szklanki oleju
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka vegety

Przygotowanie:

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ ze środka i zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski, posolić i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby puściła sok. Odcedzić.

Białka ubić na sztywno.

Pozostałe składniki dodać do cukinii i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Formę wysmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą.

Masę przełożyć do formy (wymiary 32 cm x 10 cm), wyrównać wierzch. Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok po kroku:

1. Obrać, zetrzeć i posolić cukinię

1. Obrać, zetrzeć i posolić cukinię

2. Podsmażyć cebulę

2. Podsmażyć cebulę

3. Ubić białka

3. Ubić białka

4. Cukinię połączyć z resztą składników

4. Cukinię połączyć z resztą składników

5. Dodać białka

5. Dodać białka

6. Przełożyć do formy

6. Przełożyć do formy

7. Upiec

7. Upiec

Pobierz wersję do druku:                                           

336 Pasztet z cukinii KuchniaWeDwoje_PL 2 336 Pasztet z cukinii KuchniaWeDwoje_PL 3

3 Comments on “Pasztet z cukinii
    • Racja, umknęło mi to 🙂 Ale podsmażenie cebuli nie jest tutaj obowiązkowe, równie dobrze można dodać surową.
      Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *