poniedziałek, 11 września 2017

maślane tosty z jajkiem sadzonym i pikantną salsą pomidorową

Śniadanie z jajem to podstawa mojej każdej niedzieli. W inne wolne dni też jajkiem nie gardzę. Inaczej wolny dzień się nie liczy. I panicznie boję się chwili, w której wszytskie śniadania z jajkami zostaną przeze mnie wymyślione. I zjedzone.
Teraz, gdy szakszuka, jajka w bułce, jajka na toście z awokado i inne jajka również, mają swoje pięć minut za sobą, przyszła pora na nowe. A pomidory są teraz najsmaczniejsze więc korzystajcie!!


Składniki(podaję na 2 tosty, dostosujcie ilość do swoich potrzeb):

Grzanki:
- 2 kromki ulubionego pieczywa (u mnie tostowe)
- 2 jajka
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól morska

Salsa:
- 1 duży pomidor malinowy lub bawole serce (mają najmniej wody, możesz użyć każdego innego, ale będzie trzeba zlać wodę)
- garść listków bazylii
- 2 łyżeczki soku z limonki
- mała papryczka chilli
- mała cebula
- sól do smaku

1. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórę. Kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miseczki
2. Cebulę i papryczkę bardzo drobno siekamy, dodajemy do pomidora.
3. Dodajemy sok z limonki, sól do smaku i posiekaną bazylię.
4. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok i zabieramy się za tosty.

5. W każdej z kromek wykrajamy okrągły otwór. Ja użyłam wąskiej szklanki.
6. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, układamy kromki, smażymy na złoto z jednej strony.
7. Następnie chleb odwracamy, do otworu wbijamy jajko.
8. Smażymy aż białko się zetnie, środek powinien zostać płynny.
9. Podajemy z salsą

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design