Sałatka z kuskusem, papryką i kukurydzą

Po przerwie powracamy z pyszną i prostą sałatką. Niewiele składników, szybkie przygotowanie, a zaskoczy każdych gości. Nam się udało i od tego czasu często ją przygotowujemy i za każdym razem znika za szybko.

Przepis

Składniki:

  • 250g kuskus instant (czyli taki którego nie trzeba gotować, tylko wystarczy zalać wrzątkiem)
  • 250 ml rosołku warzywnego
  • jedna czerwona i jedna żółta papryka
  • 4 młode cebulki (takie ze szczypiorkiem)
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka pasty curry
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • garść pietruszki

Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie można dodać suszone lub świeże papryczki chili

Przygotowanie:

Kuskus wsypujemy do miski. Gotujemy rosołek i zalewamy nim kuskus. Dokładnie mieszamy i zawijamy miskę folią spożywczą na 10 minut, aby kuskus namókł.

Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulkę kroimy w wąskie krążki, a kukurydzę odcedzamy.

W celu przygotowanie dresingu ocet, przecier pomidorowy, pastę curry, sos sojowy i olej dokładnie mieszamy.

Kuskus po 10 minutach odkrywamy. Na pewno nam się zbił więc trzeba go dokładnie wymieszać, aby znów był sypki. Następnie dodajemy dresing i dokładnie mieszamy. Dresing jest czerwonego koloru więc dobrze będziemy widzieć, czy już się odpowiednio wymieszał. Dodajemy paprykę, cebulkę, kukurydzę i ewentualnie chili. Całość mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, raz dodajemy pietruszkę… gotowe.

…Smacznego.