Galette ze śliwkami

Podobno i jesień ma swoje uroki ... 
Ja zdecydowanie lubię tylko jej początek a konkretniej przełom lata i jesieni ... Potem jest już tylko gorzej - mniej słońca, mniej ciepła, szaruga, deszcze ... 
Troszkę tylko zatem zgadzam się z pierwszym zdaniem - szczególnie pod względem kulinarnym. Dziś zatem przepis jesienny, bo z wykorzystaniem śliwek. Wysoki sezon na te owoce trwa! Korzystajmy zatem!


Przy okazji galette, którego podstawą jest dobrej jakości kruche ciasto - zdradzę Wam mój sprawdzony przepis na nie. Trochę trwało, zanim dopracowałam je do perfekcji. Jeśli do tego będziecie postępować według moich wskazówek - będzie idealne a przepis zostanie z Wami na zawsze. Gwarantuję.


Składniki na kruche ciasto (podstawę galette):
1 jajko
100 gramów masła 82%
50 gramów cukru pudru
150 gramów mąki pszennej
50 gramów mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:
12-16 śliwek
cukier z prawdziwą wanilią
cynamon


Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta umieść w misce. Wyrób gładkie ciasto. Kulę ciasta obsyp mąką i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Jeśli chcesz uzyskać dwie sztuki, podziel ciasto na dwie równe części. Na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto na kształt okręgu. Podczas wałkowania podsypuj je dość mocno mąką, aby można było łatwo z nim pracować. Rozwałkowane ciasto przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Jeśli robisz dwie sztuki, drugą włóż w tym czasie do lodówki. 
Pokrój śliwki, układaj je następnie na cieście na kształt rozety począwszy od środka okręgu. Zostaw około 2 cm miejsca wolnego przy rantach ciasta. 
Posyp obficie śliwki cukrem z wanilią i cynamonem. 
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. 
Zawiń ranty ciasta na śliwki. 
Włóż ciasto do piekarnika, piecz przez około 35 minut, aż pięknie się zarumieni. 


Jeśli masz piekarnik starszego typu, na ostatnie 8-10 minut włącz dodatkowo dolną grzałkę, wtedy będziesz mieć pewność, że również od spodu Twoje galette będzie pięknie zarumienione.
Przepis na kruche ciasto stanowiące podstawę galette możesz również wykorzystać do jego wytrawnej wersji. W takim wypadku pomiń cukier puder podany w przepisie i zamień go na szczyptę soli.
Smacznego! :)

Komentarze