pyszne ciasto z brzoskwiniami i winogronem

35237

składniki na biszkopt jasny:
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
80 g mąki
110 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 179 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na biszkopt ciemny:
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
110 g cukru
20 g kakao
60 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 179 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie np. przy pomocy szklaneczki wycinamy w nim kółka.

składniki na masę:
1000 ml mleka
220 g cukru
2 żółtka
4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
400 g masła (w temperaturze pokojowej)

wykonanie:
700 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąki oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony do temperatury pokojowej budyń i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części.

dodatkowo:
3 galaretki agrestowe + 1200 ml gorącej wody
3 galaretki wiśniowe + 1200 ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń
ok.300 g winogron, zielonych

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia.. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kosteczkę.

wykonanie ciasta:
Ciasto składamy w foremce, przydadzą się również tekturowe kartoniki owinięte folią spożywczą, wyższe od ścianek foremki gdyż ciasto jest wysokie.
Jasny biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część kremu. Na kremie układamy krążki powycinane z ciemnego biszkoptu. W wolnych miejscach układamy winogrona. Całość zalewamy lekko tężejącą zieloną galaretką. Wstawiamy do lodówki, do stężenia galaretki. Następnie równomiernie wykładamy drugą część kremu i kładziemy ciemny biszkopt z otworkami. W środek każdego kółka układamy pokrojone brzoskwinie. Wykładamy pozostałą część masy, układamy pozostałe owoce i całość zalewamy tężejącą wiśniową galaretkę. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc (min. 12 godz.)

(inspiracja z przepisu s. Anastazji)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here