Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – to pyszny obiad, można żec dietetyczny, gdyż polędwiczki są pieczone, a nie smażone, a poza tym jest tutaj mnóstwo pysznych warzyw jako dodatków, które sprawiają, że potrawa jest na prawdę sycąca ;) Danie to można podawać samodzielnie lub np. zaserwować je na ugotowanym ryżu, a całość polać sosem, który powstaje podczas duszenia się potrawy w piekarniku.
Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – Składniki:
Składniki na kurczaka i marynatę do kurczaka:
- ok. 600g polędwiczek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta chilli (u mnie 1/4 łyżeczki)
- szczypta pieprzu i soli (do smaku)
Składniki na warzywa i marynatę do warzyw:
- 1 bakłażan (ok. 600g)
- 1 duża cukinia (ok. 650g)
- 1 por (tylko biała część, ok. 100g)
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu (u mnie lipowy)
- sól i pieprz do smaku
Polędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – Wykonanie:
- Polędwiczki oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Wrzucić do miski, dodać 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego, szczyptę chilli (u mnie 1/4 łyżeczki), 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu (u mnie lipowy) oraz szczyptę pieprzu i soli (do smaku), wymieszać. Tak przygotowane polędwiczki z kurczaka wraz z marynatą przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
- Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Pora przelać wrzątkiem na sitku i osuszyć. Wszystkie warzywa wrzucić do dużej miski. Dodać 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz i sól do smaku, dokładnie wymieszać.
- Przygotować blaszkę. Wyłożyć na niej papier do pieczenia, a następnie poukładać na niej warzywa i kurczaka. Całość piec (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 20-30 minut w temp. 200st.C. Pod koniec pieczenia można przykryć całość folią aluminiową jeśli warzywa za bardzo się przypiekają. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ugotowanego ryżu. Smacznego!
Zobacz również przepisy na:
- Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy!
- Odchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej
- Koktajl hamujący apetyt – do zrobienia w 5 minut!
- Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej
- Fit budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami
- Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe
- Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami
- Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym
- Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit!
- Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami
Przepis genialny, jak dla mnie minimalnie za dużo sosu sojowego, ale ogólnie SUPER
Świetny przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :) Jutro już ostatni dzień ;)