Ketchup z dyni

Dynia pięknie wyrosła w ogrodzie więc czas zacząć robić dyniowe przysmaki.
W zeszłym roku zostałam obdarowana przez znajomą ketchupem z dyni,tak mi posmakował,że sama przystąpiłam do dzieła. Ketchup jest tak smaczny,że na tej porcji nie przestanę,zrobię kolejną.









 3 kg dyni (użyłam Hokkaido)*
1 kg czerwonej papryki*
1 kg cebuli*

*waga warzyw po obraniu

Warzywa pokroić w kostkę,umieścić w dużym garnku,zasypać 3 łyżkami soli i odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ugotować do miękkości,odstawić do wystygnięcia i zmiksować na papkę.

Następnie dodajemy:
2,5 szkl. cukru
1 szkl. octu 10%
500 g przecieru pomidorowego (najlepszy domowej roboty)
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
2 łyżki suszonej bazylii
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka curry
1 łyżka mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne

Przyprawy dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez 20 minut często mieszając by nie przypalić. 
Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików,zakręcić nakrętki i pasteryzować 20 minut.










Komentarze

  1. Witam ! Już tutaj kiedyś byłem :) a dzisiaj sprawdzam jak to wyszedł sobie smacznie keczup z dyni ...Może skorzystam :) ale nie wiem jeszcze jak moja wielka dynia wygląda w środku... ma teraz 60-70 cm średnicy... :) .........Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty