września 07, 2017

Pancakes



Pancakes 


Pankejki w mojej kuchni robię dość często, to jedno ze śniadań, które sprawdza się zawsze. Można zrobić na słodko, można zrobić na wytrawnie. Potrzeba do nich niewiele składników i są też po prostu tanie. Pankejki robiłam chyba już z każdej możliwej mąki. Ale smakują mi najbardziej przygotowane z dwóch rodzajów mąk takich jak: mąką orkiszowa (chyba moja ulubiona) i np. mąką jęczmienną, bądź kokosową, czy też mąką owsianą. Niestety nie mogę wciąż przekonać się do smaku mąki gryczanej i jaglanej. Chociaż w przypadku mąki jaglanej wiem, że to kwestia producenta, bądź partii. Myślę, że większość z Nas pankejki robi trochę na oko, ale z racji tego, że bardzo często pytacie mnie o przepis na pancakes to dlatego dziś ląduje na blogu!



SKŁADNIKI:

- 1/2 szklanki mąki jęczmiennej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanka jogurtu naturalnego (lub 1/2 banana dojrzałego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko eko
- ja nie dodaje cukru ponieważ pancakes polewam zawsze syropem z agawy lub syropem klonowym, ale jeśli lubisz słodkie to dodaj od 2 do 3 łyżek cukru

W/w składniki wymieszaj trzepaczką odstaw na 15 minut. 
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, na minimalnej ilości oleju kokosowego.

*zamiennie możesz użyć masła lub oleju
*zamiast mąki jęczmiennej możesz użyć pszennej
*jeśli nie jesz jajek dodaj po prostu 1 całego banana i zmiksuj masę

Pankejki podaję z sezonowymi owocami i polewam syropem klonowym.


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI