Leczo, jak większość potraw jednogarnkowych, jest proste w przygotowaniu i podaniu. Jednak by wyszło idealne w smaku trzeba zachować odpowiednią kolejność dodawania składników. Dzięki temu warzywa nie rozpadną się na papkę, a danie będzie idealnie kolorowe i apetyczne.
- 2 kiełbasy
- 300 g surowego boczku
- 1/4 małej dyni
- 1 duża cukinia
- 3 papryki
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Nim zabierzemy się za gotowanie, dobrze jest umyć i pokroić wszystkie składniki. Każdy z nich odkładamy do osobnej miseczki. Kiełbasę, boczek, dynię, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę (około 2-centymetrową). Cebulę kroimy w piórka. Papryki w paski.
Do dużego garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy tłuszczyk. Po chwili dodajemy kiełbasę i podsmażamy. Gdy kiełbasa i boczek się zarumienią dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Jak tylko cebula zacznie się szklić dodajemy dynię i podsmażamy razem z mięsem przez kilka minut. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki i podsmażamy cały czas mieszając. Warzywa powinny zacząć się delikatnie przypalać. Nada to potrawie wyjątkowego smaku.
Dodajemy dwie puszki pomidorów, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, zioła prowansalskie, a także sól i pieprz do smaku. Gdy leczo zacznie się gotować dodajemy cukinię i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut. Gotowe!
Bardzo fajny przepis, tak po kolei jasno napisane 🙂
PolubieniePolubienie