Idealne leczo

Leczo, jak większość potraw jednogarnkowych, jest proste w przygotowaniu i podaniu. Jednak by wyszło idealne w smaku trzeba zachować odpowiednią kolejność dodawania składników. Dzięki temu warzywa nie rozpadną się na papkę, a danie będzie idealnie kolorowe i apetyczne. Idealne leczo

  • 2 kiełbasy
  • 300 g surowego boczku
  • 1/4 małej dyni
  • 1 duża cukinia
  • 3 papryki
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Nim zabierzemy się za gotowanie, dobrze jest umyć i pokroić wszystkie składniki. Każdy z nich odkładamy do osobnej miseczki. Kiełbasę, boczek, dynię, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę (około 2-centymetrową). Cebulę kroimy w piórka. Papryki w paski.

Do dużego garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy tłuszczyk. Po chwili dodajemy kiełbasę i podsmażamy. Gdy kiełbasa i boczek się zarumienią dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Jak tylko cebula zacznie się szklić dodajemy dynię i podsmażamy razem z mięsem przez kilka minut. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki i podsmażamy cały czas mieszając. Warzywa powinny zacząć się delikatnie przypalać. Nada to potrawie wyjątkowego smaku.

Dodajemy dwie puszki pomidorów, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, zioła prowansalskie, a także sól i pieprz do smaku. Gdy leczo zacznie się gotować dodajemy cukinię i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut. Gotowe!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

    Bardzo fajny przepis, tak po kolei jasno napisane 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz