środa, 6 września 2017

Szarlotka z bezą i kruszonką

Pyszna szarlotka z bezą i kruszonką idealna do kawy, na deser! Koniecznie spróbujcie.


Składniki:
CIASTO KRUCHE:
450 g mąki pszennej
3 łyżki cukru drobnego do wypieków
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g masła
5 żółtek

JABŁKA:
1 kg jabłek
1 cukier waniliowy
sok z 1 połowy cytryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 łyżeczka cynamonu

BEZA:
5 białek
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego


PRZYGOTOWANIE:

CIASTO KRUCHE: 
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane drobno masło. Ucierać palcami do powstania drobnej kruszonki. Dodać żółtka, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

JABŁKA:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy i cynamon. Wymieszać i odstawić.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. 

Ciasto wyjąć z lodówki, 1/3 ponownie zawinąć w folię i schować do lodówki. Z 2/3 ciasta formujemy kulę i kroimy na cienkie plastry, układamy na dnie blachy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem. Plastry ugnieść palcami na równą warstwę i wstawiamy do piekarnika 10 minut.

BEZA:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Po skończonym cukrze ubijamy 2 minuty, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zmiksować.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch wykładamy bezę i równo rozsmarowujemy, a na koniec starte ciasto z lodówki. Pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo nie chciałam zbyt słodkiego w smaku ciasta. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger