poniedziałek, 4 września 2017

CIASTO MIODOWE "MARLENKA"

Pyszne ciasto składające się z 6 miodowych spodów i każde przełożone kremem budyniowo -krówkowym a na górze posypane orzechami.Co tu dużo mówić :) trzeba spróbować.
SKŁADNIKI
miodowe spody
-150g masła lub margaryny
-3 szklanki mąki
-4 łyżki miodu
-180g cukru pudru
-1 i 1/2 łyżki octu 10%
-łyżka sody oczyszczonej
-3 jajka

krem
-2 budynie śmietankowe po 40g
-3 szklanki mleka
-400g masy kajmakowej (temp.pokojowa)
-250g masła

dodatkowo
garść orzechów włoskich i okruchy z upieczonych spodów

WYKONANIE
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu.Kiedy budyń będzie stygł,zabierzemy się za robienie spodów.
w garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka,budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy na gotujące się mleko.Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia.
W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i miód.W osobnym naczyniu mieszamy ocet i sodę,następnie wlewamy do naszej masy mieszamy i czekamy aż masa stanie się lekko brązowa.zdejmujemy z ognia i studzimy ok.10 minut.
Do tej masy dodajemy jajka i przesianą mąkę,którą dodajemy stopniowo.Ciasto ma być elastyczne i miękkie.
Nasze ciasto dzielimy na 6 części w miarę równych :) .Każdą część wałkujemy na cienkie placki wielkości naszej formy do pieczenia.Każdy placek pieczemy osobno przez 7 minut w temperaturze 170C.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy do przestudzenia.Powinno wyjść 6 spodów miodowych :).Starajmy się zbierać okruszki z ciasta potem się nam przydadzą.
Kiedy spody stygną bierzemy się za przygotowanie kremu.
Masło i masę kajmakową trzymamy w temp.pokojowej.Miękkie masło miksujemy do białości.Następnie stopniowo dodajemy masę kajmakową ,mieszamy i po łyżce dodajemy masę budyniową mieszamy.Powstaje nam pyszny i puszysty krem o smaku krówek :).
Na dno naszej formy do pieczenia dajemy jeden spód ciasta i smarujemy go kremem dość cienko.Na krem nakładamy drugi spód i smarujemy kremem.Tak robimy z każdym spodem.Na samej górze powinna znajdować się cienka warstwa kremu.
Ciasto z wierzchu posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta i orzechami.wkładamy całość do lodówki najlepiej na całą noc,żeby zmiękło.
I gotowe.Następnego dnia jest idealnie pyszne :),miękkie i rozpływa się w ustach.Polecam serdecznie ten przepis.
SMACZNEGO!!!!

A tutaj przepis w formie filmiku ;) zapraszam 



5 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie. Mama piecze bardzo podobne, jednak mnie przeszkadza wyczuwalny smak sody. Można ją pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem bez sody się nie obejdzie.Soda z octem powoduje ze nasza masa z cukrem pudrem robi się taka puszysta i brązowieje jak nie dodamy sody to tak nie wyjdzie i uzyskamy wtedy calkiem inny krem a to juz nie bedzie ciasto"Marlenka" :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak Tereniu jest pyszne to ciasto u mnie zniknęło już następnego dnia :)

      Usuń
  3. W przepisie jest chyba błąd: do rozpuszczenia z masłem i miodem (zgodnie filmikiem) dodajemy cukier puder a jest napisane "makę" 😉 tak czy siak - MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ ❤😁😁😁

    OdpowiedzUsuń