Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Bułeczki do hamburgerów (przepis II)

To już drugi przepis na blogu na bułeczki do hamburgerów. Są równie pyszne, miękkie i puszyste w środku. Tym razem zrobione zostały z maślanego ciasta drożdżowego brioche. Przepis na bułeczki znalazłam tutaj. Z podanego przepisu wyszło mi 28 niedużych bułeczek. Można zrobić je z połowy porcji lub tak jak ja z całości i po przestudzeniu po prostu część zamrozić. Bułeczki idealne są do burgerów lub jako pieczywo na śniadanie 🙂

Bułeczki do hamburgerów (przepis II)

Drukuj przepis

Składniki

  • -500 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • -50 g świeżych drożdży
  • -700 g mąki pszennej, np. tortowej
  • -2 łyżki cukru
  • -1,5 łyżeczki soli
  • -6 żółtek (w temperaturze pokojowej)
  • -200 g masła, bardzo miękkiego
  • Dodatkowo:
  • -żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • -sezam do posypania bułeczek

Przygotowanie

Do miski dodajemy pokruszone drożdże, połowę mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do spienienia drożdży. W między czasie mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, sól. Wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy żółtka oraz resztę mleka. Wyrobić mieszadłem miksera przez 5 minut następnie dodać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 15 minut, ręcznie lub mikserem. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Następnie szybko zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę (ciasto można też schować do lodówki i przechować je tam przez około 24 godziny). Ciasto podzielić na około 27 części (około 50 g ciasta na 1 bułeczkę) i uformować kulki. Ułożyć je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeśli ciasto chłodziło się w lodówce można dodać jeszcze 1/2 godziny).

Po wyrośnięciu wierzch bułeczek delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez około 22 minuty do czasu aż lekko się zrumienią. Najpierw upiec bułeczki z jednej później z drugiej blaszki. Ostudzić.

Z podanego przepisu wyjdzie wam około 27 niedużych bułeczek. Można zrobić je z połowy porcji lub tak jak ja z całości i po przestudzeniu po prostu część zamrozić.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    24 października 2014 at 05:25

    Skorzystam bardzo chętnie z przepisu i zrobię takie fajne danie :-):-):-)

    • Reply
      Marta
      24 października 2014 at 12:18

      Jestem pewna że ci posmakują 🙂

  • Reply
    ma
    3 lutego 2018 at 15:07

    nie wiem co to jest za przepis ale mało mąki zrobiłem z wytycznych razy dwa i musiałem dosypać mąki i to duużo !

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.